Kailgraudu miežu šķirne Kornelija ir izveidota Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrā. Šķirnes selekcijas darbs ir norisinājies gandrīz 10 gadus. Šķirnes Kornelija reģistrēta Latvijā un ir iekļauta Latvijas augu šķirņu katalogā 2014. gadā, reģistrēta Igaunijā – 2014. gadā un Lietuva 2019. gadā ar selekcionāra tiesību aizsardzības periodu līdz 2039. gadam. Ar Kopienas augu šķirņu biroja Lēmumu Nr. EU55819 kailgraudu miežu šķirne Kornelija 2020. gada 15. jūnijā ir ieguvusi selekcionāra tiesību aizsardzību ES (Kopienas) teritorijā ar termiņu līdz 31.12.2045.

Pilngraudu izejvielu un funkcionālu graudaugu pārtikas produktu ražošanas ķēdē, šķirnei Kornelija ir vairākas priekšrocības salīdzinot ar tirgū esošajiem graudiem. Kailgraudu miežu šķirne Kornelija sekmēs ekonomiskās konkurētspējas paaugstināšanu divu Latvijas tautsaimniecībā nozīmīgu sektoru dalībniekiem: lauksaimniecības nozares, tai skaitā graudkopības apakšnozarē un apstrādes rūpniecības, tai skaitā, pārtikas rūpniecības apakšnozarē. Graudi ir piemēroti gan tradicionālo pilngraudu produktu uzturvērtības paaugstināšanai (milti, maize, konditorejas izstrādājumi), gan arī specifisku funkcionālās pārtikas produktu ražošanai.

Produkti no Kornelija šķirnes miežiem

Tradicionālie produkti

  • Grūbas

  • Putraimi

  • Pārslas

  • Milti

Modernie (trenda) produkti

  • Brokastu pārslas

  • Musli un musli batoniņi

  • Graudaugu maisījumi

  • Konditoreja no pilngraudu miltiem

Nišas
produkti

  • Produkti ar marķējumu “BIO”

  • Diētas produkti ar veselības problēmu saistītu diētu risināšanai

  • Produkti ar paaugstinātu proteīna un β-glikānu saturu – dzērieni, batoniņi, Nutri produkti

Kornelija un tās devums mūsdienu sabiedrībai

Kornelija_prieksrocibas_lauksaimniekiem

Lauksaimniekiem - sēklaudzētājiem un graudkopjiem

  • Ļoti agrīna nogatavošanās : reizē ar agrīnajām ziemas kviešu šķirnēm; labs priekšaugs ziemāju sugām; nodrošina sugu daudzveidību augu sekā

  • Ģenētiski noteikts potenciāls veidot rupjus un bioķīmiski augstvērtīgus graudus: pie salīdzinoši zemākām minerālā N devām un bioloģiskās lauksaimniecības apstākļos

  • Nodrošina konkurētspējīgas, vasaras kviešiem līdzvērtīgas pelnīšanas iespējas. Plašāk var lasīt šeit

  • Par Kornelija miežu audzēšanu sēklai var uzzināt šeit, savukārt graudu audzēšanas tehnoloģija pārtikai ir aprakstīta šeit. Atsevišķa tehnoloģija ir paredzēta arī bioloģiskās audzēšanas metodei –  lasīt  šeit

Graudu pārstrādātājiem un pārtikas ražotājiem

  • Absolūta kailgraudainība : plēksne 97-100% apmērā atdalās kulšanas laikā , līdz ar to nav jāveic plēkšņu mehāniska atdalīšana, kas nodrošina lētāku un līdz pat 10 reizēm ātrāku apstrādi

  • Ekonomiski izdevīgs proteīna un beta-glikānu avots, pat salīdzinot ar auzām un citiem kailgraudu miežiem

  • Netiek zaudētas graudā esošās barības vielas : var iegūt par 10-12% augstāku produkcijas iznākumu no vienas t graudu, salīdzinot ar plēkšņgraudu miežiem

  • Rupji graudi: tilpummasa vidēji 720 g L-1; 1000 graudu masa vidēji 48 g – par šīm un arī citām svarīgām īpašībām varat lasīt šeit

  • Par Kornelija miežu izmantošanu pārtikā plašāk lasiet šeit

Kornelija_prieksrocibas_parstradatajiem
Screenshot-2019-07-17-at-15.40.06

Patērētājiem

  • Augstvērtīgs un dabisks barības vielu avots veselīgam uzturam

  • Pilngraudu produkti ar augstu proteīna, aminoskābju, beta-glikānu un šķiedrvielu saturu

  • Produkti slimību profilaksei un diētām
    – holesterīna līmeņa regulācija, sirds un asinsvadu slimības;
    – cukura līmeņa regulācija, diabēta profilaksei un diētai;
    – organisma stiprināšana, cīnoties ar dažām vēža formām.