Kailgraudu miežu šķirne Kornelija ir izveidota Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrā. Šķirnes selekcijas darbs ir norisinājies gandrīz 10 gadus. Šķirnes Kornelija reģistrēta Latvijā un ir iekļauta Latvijas augu šķirņu katalogā 2014. gadā, reģistrēta Igaunijā – 2014. gadā un Lietuva 2019. gadā ar selekcionāra tiesību aizsardzības periodu līdz 2039. gadam. Ar Kopienas augu šķirņu biroja Lēmumu Nr. EU55819 kailgraudu miežu šķirne Kornelija 2020. gada 15. jūnijā ir ieguvusi selekcionāra tiesību aizsardzību ES (Kopienas) teritorijā ar termiņu līdz 31.12.2045.
Pilngraudu izejvielu un funkcionālu graudaugu pārtikas produktu ražošanas ķēdē, šķirnei Kornelija ir vairākas priekšrocības salīdzinot ar tirgū esošajiem graudiem. Kailgraudu miežu šķirne Kornelija sekmēs ekonomiskās konkurētspējas paaugstināšanu divu Latvijas tautsaimniecībā nozīmīgu sektoru dalībniekiem: lauksaimniecības nozares, tai skaitā graudkopības apakšnozarē un apstrādes rūpniecības, tai skaitā, pārtikas rūpniecības apakšnozarē. Graudi ir piemēroti gan tradicionālo pilngraudu produktu uzturvērtības paaugstināšanai (milti, maize, konditorejas izstrādājumi), gan arī specifisku funkcionālās pārtikas produktu ražošanai.
Produkti no Kornelija šķirnes miežiem
Tradicionālie produkti
Grūbas
Putraimi
Pārslas
Milti
Modernie (trenda) produkti
Brokastu pārslas
Musli un musli batoniņi
Graudaugu maisījumi
Konditoreja no pilngraudu miltiem
Nišas
produkti
Produkti ar marķējumu “BIO”
Diētas produkti ar veselības problēmu saistītu diētu risināšanai
Produkti ar paaugstinātu proteīna un β-glikānu saturu – dzērieni, batoniņi, Nutri produkti
Kornelija un tās devums mūsdienu sabiedrībai

Lauksaimniekiem - sēklaudzētājiem un graudkopjiem
Ļoti agrīna nogatavošanās : reizē ar agrīnajām ziemas kviešu šķirnēm; labs priekšaugs ziemāju sugām; nodrošina sugu daudzveidību augu sekā
Ģenētiski noteikts potenciāls veidot rupjus un bioķīmiski augstvērtīgus graudus: pie salīdzinoši zemākām minerālā N devām un bioloģiskās lauksaimniecības apstākļos
Nodrošina konkurētspējīgas, vasaras kviešiem līdzvērtīgas pelnīšanas iespējas. Plašāk var lasīt šeit
Par Kornelija miežu audzēšanu sēklai var uzzināt šeit, savukārt graudu audzēšanas tehnoloģija pārtikai ir aprakstīta šeit. Atsevišķa tehnoloģija ir paredzēta arī bioloģiskās audzēšanas metodei – lasīt šeit
Graudu pārstrādātājiem un pārtikas ražotājiem
Absolūta kailgraudainība : plēksne 97-100% apmērā atdalās kulšanas laikā , līdz ar to nav jāveic plēkšņu mehāniska atdalīšana, kas nodrošina lētāku un līdz pat 10 reizēm ātrāku apstrādi
Ekonomiski izdevīgs proteīna un beta-glikānu avots, pat salīdzinot ar auzām un citiem kailgraudu miežiem
Netiek zaudētas graudā esošās barības vielas : var iegūt par 10-12% augstāku produkcijas iznākumu no vienas t graudu, salīdzinot ar plēkšņgraudu miežiem
Rupji graudi: tilpummasa vidēji 720 g L-1; 1000 graudu masa vidēji 48 g – par šīm un arī citām svarīgām īpašībām varat lasīt šeit
Par Kornelija miežu izmantošanu pārtikā plašāk lasiet šeit


Patērētājiem
Augstvērtīgs un dabisks barības vielu avots veselīgam uzturam
Pilngraudu produkti ar augstu proteīna, aminoskābju, beta-glikānu un šķiedrvielu saturu
Produkti slimību profilaksei un diētām
– holesterīna līmeņa regulācija, sirds un asinsvadu slimības;
– cukura līmeņa regulācija, diabēta profilaksei un diētai;
– organisma stiprināšana, cīnoties ar dažām vēža formām.